Nyheter

Nyheter

Interreligiösa Centret

Centret primära mål är att erbjuda en mötesplats och ett sammanhang för samhällsansvar och socialt engagemang för Göteborgs Interreligiösa råd, Göteborgs stads församlingar och stadens medborgare. Centret kommer också att vara en resurs för staden och allmänheten i frågor kring bland annat religiositet, mångfald och samhällsgemenskap. Vi vill erbjuda kunskap, kompetens och erfarenheter i dessa frågor via bland annat utbildning och föreläsningar.
Interreligiösa Centret
Interreligiösa Centret har delat Jonas Sjöstedts foto — på Hammarkullekarnevalen.4 weeks ago
För några timmar sedan fick Göteborgs interreligiösa råd Vänsterpartiets kulturpris för Angeredsprojektet. Det delades ut på stora scenen på Hammarkullefestivalen av partiledaren själv, Jonas Sjöstedt, till varma applåder. Ordförande för rådet, Yasser Hammoud, tog emot det, tackade och önskade samtidigt alla muslimer Ramadan Mubarak på högtidens första dag. Emanuel Furbacken, ansvarig för flykting, ekumenik och religionsdialog i Angereds församling, höll ett tacktal som en av de ansvariga för projektet. Med vid utdelningen var också f d kyrkoherde för Angereds församling, Annika Vindare, som även är 2:e vice ordförande i rådet, och Interreligiösa centrets samordnare, Berit Bornecrantz Dias.
Interreligiösa Centret
Interreligiösa Centret har lagt till 4 nya foton.1 month ago
Trots det fina vädret avslutades studiecirkeln om religionens betydelse för framväxten av välfärdssamhället med en livlig diskussion som visade att miljö- och klimathotet är det som kommer att bringa människor och grupper samman över gränserna. Religionens betydelse för detta gränsöverskridande kunde sammanfattas som "Frikyrkornas höger gör gemensam sak med vänsterns kritik av kapitalismens skövling av naturen". Intressant? Alla tyckte att en repris av studiecirkeln vore väl värd. Är du intresserad?
Interreligiösa Centret
Interreligiösa Centret1 month ago
Torsdag den 18 maj kl. 18.00 har studiecirkeln "På spaning efter det moderna Sveriges ursprung" en framtidsdebatt som avslutning. Varje tillfälle inleds med en kort resumé av det som tidigare gåtts igenom. Därför går det att följa med även om man deltar bara vid ett enstaka tillfälle. Deltagande per gång kostar 50 kr inklusive fika. Välkommen om du vill vara med och diskutera, utifrån vårt givna tema, hur du tror att framtiden kommer att gestalta sig.
Interreligiösa Centret
Interreligiösa Centret har lagt till 9 nya foton.1 month ago
Kvinnodialoggruppen besökte på onsdagskvällen Carl Johans kyrka och fick en intressant visning i sakristian av mässkrudarna. Kyrkoherde Hans Damerau och kyrkvärd Ingela Håland berättade fängslande och fick många frågor. Ett möte mellan 5 religioner. Efteråt blev det samtal över en bit mat hemma hos en av deltagarna i gruppen.
Interreligiösa Centret
Interreligiösa Centret2 months ago
Interreligiösa Centret och Interreligiösa Rådet bjuds årligen in till Ahmadiyya Muslimska Samfundets nationella fredskonvent Jalsa Salana. I år hölls det lördagen den 29 mars. Talare var bland andra Göteborgs integrationspolis Ulf Boström och ansvarig för kvinnoverksamheten Berit Bornecrantz Dias från Interreligiösa Centret, för att ge en kort reflektion på det stora fredssymposium som hållits i London den 25 mars och som Kvinnoverksamhetens representant inbjudits att delta i. Från kommunfullmäktige talade en ledamot för KD. Från riksdagen talade ledamöter från S och L. Bl a fördömde och beklagade ordförande för Ahmadiyya i Göteborg attentatet som nyligen drabbade vårt lands huvudstad. Attentatet vid Westminister i London togs upp under fredskonferensen den 25 mars. Fred är det interreligiösa arbetets högre syfte varför goda relationer över relgionsgränserna behövs.
Vid förra årets Jalsa Salana talade riksdagens Mona Sahlin (S).
Interreligiösa Centret
Interreligiösa Centret har delat Gör din röst hörds inlägg.2 months ago
Interreligiösa Centrets Kvinnoverksamhet är mycket glada och säger Grattis till Tuba Kinali som just fått sin artikel publicerad i Tidningen ETC. Just det här var det vi ville uppnå med den interreligiösa kvinnoskrivarkursen Gör din röst hörd!, som gick i två omgångar under 2016 med bidrag från Sociala resursförvaltningen i Göteborgs stad, att både religion och kvinnor skulle märkas och synas mer i media. #etc